Amatör Spor Haftası Etkinlikleri Kapsamında Düzenlenen Kano Etkinliği Vali Dr. Erdinç Yılmaz’ın Katılımıyla Gerçekleştirildi
Osmaniye’de Amatör Spor Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen kano etkinliği, vatandaşlar ve sporcuların katılımıyla Ceyhan Nehri’nde gerçekleştirildi. Yaklaşık 8 kilometrelik parkur boyunca sporcular ve amatör kano severler, Osmaniye’nin muhteşem doğal güzellikleri arasında kürek çekmenin keyfini yaşadı. Etkinliğe Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz da katılarak kano kullanarak eşlik etti.
Doğa ve Spor Bir Arada: Gökçedam Köyü’nde Renkli Görüntüler
Ceyhan Nehri’nin çevresindeki doğal güzelliklerin tanıtımına katkı sağlamak ve spor bilincini artırmak amacıyla düzenlenen etkinlik, Gökçedam Köyü’nde yapıldı. Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz’ın yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şener Kaytez, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, Spor Hizmetleri Müdürü Yücel Erdoğan ve toplam 100 sporcu katılım gösterdi. Eğitmenler eşliğinde nehirde kano kullanma fırsatı bulan sporcular, hem doğayla iç içe olmanın hem de spor yapmanın keyfini doyasıya yaşadı.
Advertisement
Vali Erdinç Yılmaz İlk Kez Kano Kullandı
Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Amatör Spor Haftası etkinlikleri kapsamında Gökçedam Köyümüzde arkadaşlarımızla birlikte yaklaşık 8 kilometrelik bir parkurda kano yaptık. Ceyhan Nehri, Osmaniye’mizin yanından geçiyor ve bu bölgenin doğası muhteşem. Sporla hem doğa turizmine katkı sağlıyoruz hem de vatandaşlarımızı spora teşvik ediyoruz. İlk kez kano kullanmama rağmen büyük keyif aldım. Bu hafta boyunca spor etkinliklerimiz yoğun şekilde devam edecek.”
Ceyhan Nehri’nin Doğal Güzellikleri ve Kuş Cenneti Tanıtılıyor
Etkinliğin yapıldığı bölge, yalnızca spor faaliyetleriyle değil aynı zamanda doğal güzellikleriyle de dikkat çekiyor. Ceyhan Nehri’nin yanı başında yer alan Kuş Cenneti, farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor ve doğa severler için önemli bir ziyaret noktası. Bu tür etkinlikler sayesinde hem sporcular hem de doğaseverler bölgenin güzelliklerini keşfetme fırsatı buluyor.
Amatör Spor Haftası Tüm Hızıyla Devam Ediyor
Amatör Spor Haftası kapsamında Osmaniye genelinde çeşitli spor etkinlikleri düzenlenmeye devam ediyor. Kano etkinliği, hafta boyunca düzenlenecek birçok sportif faaliyetin bir parçası olarak dikkat çekiyor. Osmaniye’deki bu etkinlikler, hem spor kültürünü yaygınlaştırmayı hem de vatandaşları aktif yaşama teşvik etmeyi amaçlıyor.
Vali’den Köy Halkıyla Sıcak Sohbet
Kano etkinliğinin ardından Vali Erdinç Yılmaz, köy sakinleri ile bir araya gelerek sohbet etti. Bölgenin ihtiyaçları ve gelişimine yönelik görüş alışverişinde bulunan Vali Yılmaz, halkın sorunlarını dinleyip çözüm önerileri üzerinde konuştu.
Türk çiftçisini ekonomik değeri olan ‘Helix aspersa’ türü kara salyangozunun üretimine yöneltmek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kurulan tesiste, salyangoz üretimine devam ediliyor.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından, Türk çiftçisini ekonomik değeri olan ‘Helix aspersa’ türü kara salyangozunun üretimine yöneltmek amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında kurulan tesiste, salyangoz üretimine devam ediliyor. Üniversite bünyesinde 200 metrekare kuluçkahane, 200 metrekare sera olmak üzere 400 metrekare alanda yürütülen projeyle çiftçilere alternatif gelir kaynağı sağlanması hedefleniyor. Avrupa’da doğadan salyangoz toplanması yasaklanırken, dünya piyasasında satılan türlerin önemli kısmı Türkiye’de doğal olarak yaşıyor ve toplanabiliyor.
MAKÜ’deki bu tesis sayesinde kültürel bazdaki türleri de dahil ederek, Türkiye’nin salyangoz üretiminde söz sahibi olması ve önemli iş imkanları yaratılması hedefleniyor.
”BELLİ HEDEFLERİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Advertisement
Proje yürütücülerinden MAKÜ Bucak Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yıldırım, üniversite yerleşkesinde salyangoz yetiştiriciliğine devam ettiklerini söyleyerek, “Üniversitemiz, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan projenin bir ayağı olarak salyangoz yetiştiriciliği yapıyor.
Bunun için bir deneme çiftliğimiz var. Burada yetiştirilmede kullanılan temel türler ele alınıp yetiştirilme durumları inceleniyor. Üçüncü yılına girdi. Artık belli hedefleri gerçekleştirdik. En azından yetiştiriciliğin temel sorunlarını gördük, öğrendik. Çok teknik bilgi isteyen, özel önem isteyen bir canlı türü” dedi.
”İHRACATIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ SALYANGOZ”
Türkiye genelinde yetiştiricilik yapmak isteyen çok kişi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, “Yoğun talep alıyoruz. Üretim kısmını çözmemize rağmen satış ve bakanlıktaki prosedür kısmını henüz çözemedik. Ana hedefimiz, Türkiye’yi Avrupa’da bu alanda en üst lige çıkarmak ve hak ettiği düzeyi yakalamak.
Advertisement
Dünya piyasasında satılan türlerin ciddi bir kısmı Türkiye’de doğal olarak yaşıyor. Yetiştiricilikte kullanılmayan ama doğal olarak sahamızda bulunan ‘Türk salyangozu’ dediğimiz, halk arasında bilinen salyangoz ile dünyadaki üretimin yüzde 70’ini Türkiye olarak biz sağlıyoruz. Bunu kültürel bazdaki türlerle de zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Başarılı olursak ciddi gelir sağlanacak. Su ürünleri ihracatının önemli bölümünü salyangoz oluşturuyor. Hem ülkemize ciddi döviz girişi hem de insanlarımıza iş yaratma şansını oluşturacağız” diye konuştu.
”AVRUPA’DA DOĞADAN SALYANGOZ TOPLAMAK YASAKLANDI”
Salyangoz üreticiliği ile ilgili çalışmalarını anlatan Prof. Dr. Yıldırım, “Gelen üreticilere eğitim veriyoruz, fahri danışmanlık yapıyoruz. Kuruluş amacımız ticari değil, eğitim amaçlı. Avrupa’da doğadan salyangoz toplamak yasaklandı. Belki bizde de ileride böyle bir yasak gelebilir çünkü doğal kaynaklarımız hızla tükeniyor. Yetiştiricilikle biz bu açığı kapatmak istiyoruz. İstiyoruz ki ülkemizde bu sektör gelişsin” dedi.
Advertisement
”TIBBİ ÖNEMİ DE VAR”
Proje yürütücülerinden MAKÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Emre Gürlek, “Aslında salyangoz pazarı çok geniş. Dünya çapında alıcısı var. Türkiye’deki salyangozların çoğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Özellikle Fransa başta olmak üzere doğu bloku ülkelerine, İtalya’ya ihraç var. Sadece gıda anlamında değil, tıbbi önemi de var” diye konuştu. Haber Merkezi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Doğu Ekspresi’nin 2024-2025 kış sezonu seferlerinin 23 Aralık’ta başlayacağını duyurdu. Ankara-Kars seferlerinde yoğun talep nedeniyle, Erzurum-Kars arasında Bölgesel Turistik Ekspres Trenler de sefere konulacak. Bilet satışları 8 Kasım’dan itibaren başlıyor, fiyatlar ise kişi başı 5.250 TL’den başlayacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Doğu Ekspresi’nin 2024-2025 kış sezonu seferlerinin 23 Aralık’ta başlayacağını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, turistik Doğu Ekspresi bilet satışlarının, yetkili seyahat acentelerince, paket tur satışı olarak başlatıldığına işaret ederek, “Bireysel yolculara ayrılan vagonlar için bilet satışları da yarın başlıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Advertisement
2 MART 2025’E KADAR DEVAM EDECEK
Bakan Uraloğlu, “Turistik Doğu Ekspresi’nin 2024-2025 kış sezonu seferleri 23 Aralık’ta başlayacak, 2 Mart 2025’e kadar devam edecek.
Seferler Ankara’dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri, Kars’tan ise çarşamba, cuma ve pazar günleri yapılacak.” ifadelerini kullandı.
Yolcuların talepleri üzerine hareket saatlerini yeniden düzenlediklerine dikkati çeken Uraloğlu, ekspresin Ankara’dan 13.55’te hareket edeceğini, Erzincan’da 150 dakika, Erzurum’da 240 dakika duracağını ve böylece yolculara şehirleri keşfetme imkanı tanıyacağını belirtti.
Uraloğlu, ekspresin Kars’tan dönüşte 21.05’te hareket edeceğini, İliç’te 210 dakika, Divriği’de 150 dakika ve Sivas’ta 180 dakika duracağı bilgisini paylaştı.
Advertisement
60 SEFER DÜZENLENECEK
Turistik Doğu Ekspresi’nin 8 yataklı ve 1 yemekli vagonla hizmet verdiğini belirten Uraloğlu, “Toplamda 60 sefer düzenleyeceğimiz bu dönemde, 160 yolcu kapasiteli ekspresimiz 2 kişilik odalarda seyahat tutkunlarına ev konforunda unutulmaz bir kış deneyimi sunacak.” ifadesini kullandı.
ERZURUM-KARS ARASINDA BÖLGESEL TURİSTİK EKSPRES TRENLER 24 SEFER GERÇEKLEŞTİRECEK
Ekspres haricinde başka tren seferlerinin de olacağını belirten Uraloğlu, şunları kaydetti:
“Turistik Doğu Ekspresi’ne gösterilen yoğun talep nedeniyle Erzurum-Kars arasında bölgesel turistik ekspres trenleri de sefere konulacak.
Bölgesel turistik ekspres trenleri 24 sefer olarak planlandı. Bölgesel turistik ekspres trenler 291 yolcu kapasitesine sahip olacak. 18 Ocak-23 Şubat 2025 tarihlerinde cumartesi ve pazar günleri işleyecek.”
Abdulkadir Uraloğlu, Turistik Diyarbakır Ekspresi seferlerinin de 11 Nisan-25 Mayıs 2025 tarihlerinde yapılacağına işaret ederek, “Ankara’dan cuma, Diyarbakır’dan ise pazar günleri yapılacak bu seferlerde yolcular, Ankara-Diyarbakır rotasında Malatya’da 3 saat, Diyarbakır-Ankara rotasında ise Elazığ-Yolçatı’da 4 saatlik molalarla şehirleri keşfetme fırsatı bulacak.” değerlendirmesini yaptı.
BİLET FİYATLARI NE KADAR? BİLETLER NEREDEN ALINABİLİR?
Yolcularla yapılan anketler ışığında yeni rotaları da gündemlerine aldıklarını belirten Uraloğlu, şu bilgileri verdi:
“Turistik trenlerin sunduğu benzersiz manzaralar, yeni yerlerin keşfedilmesi imkanı ile farklı tatil deneyimi sunması gibi nedenlerle yolcularımız beğenilerini ifade etti. Yoğun talebin diğer hatlara da gösterileceğini düşünüyoruz. Halen talep üzerine özel tren olarak sefere konulan Ankara-Tatvan rotasında Turistik Tatvan Treni, Ankara-Çankırı rotasında Turistik Tuz Ekspresi, Akdeniz Bölgesi’nde Adana-Belemedik Ekspres seferleri gibi yeni turistik hatları da devreye almayı değerlendiriyoruz.”
Biletler kişi başı 5 bin 250 liradan başlayan fiyatlarla, TCDD gişeleri, yetkili acenteler, mobil uygulama ve https://bilet.tcdd.gov.tr adresinden satın alınabilecek.
İzmir’in Bergama ilçesinde milattan önce 2. yüzyılda papirüse alternatif olarak oğlak derisinin işlenmesiyle üretilen yazı gereci parşömen, ilçede ortaokul öğrencileri tarafından üretilip görsel sanatlar derslerinde kullanılıyor.
“Haftada 5-6 parşömen üretecek noktaya geldik”
Fotoğraf: Halil Fidan/AA
Tarihi kaynaklara göre parşömen, milattan önce 2. yüzyılda Mısır’dan Bergama’ya papirüs satışının yasaklanması üzerine Bergama Kralı 2. Eumenes döneminde bulundu ve buradan Bergama kağıdı (Charta Pergamena) ismiyle dünyaya yayıldı.
Advertisement
Selüloz kağıdın bulunup yaygınlaşmasına kadar en önemli yazı gereci olarak kullanılan 2005’te Bergama Kültür ve Sanat Vakfı öncülüğünde ilçede yeniden üretilmeye başlandı. Bergama parşömeni, 2021’de Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendi.
Bergama’daki Ayaskent İrfan Kırdar Ortaokulu, özellikle 2017’de uygulanan geri ve ileri dönüşüm ile sıfır atık temalı eğitimlerle adını duyurdu. Dönüşüme kazandırılabilecek her atığın değerlendirildiği okulda, görsel sanatlar öğretmeni Uğur Ural, bu yıl Bergama’nın önemli kültürel değeri yaşatılması için proje başlattı.
Ural ve öğrencileri, okulda oğlak derisini orijinaline sadık kaldıkları yöntemlerle bir yazı ve resim aracına dönüştürüyor. Ürettikleri parşömeni görsel sanatlar derslerinde tuval olarak kullanan öğrenciler, yaptıkları Gazi Mustafa Kemal Atatürk temalı resimleri sergilemeye hazırlıyor.
Advertisement
“Haftada 5-6 parşömen üretecek noktaya geldik”
Uğur Ural, AA muhabirine, parşömenin Bergama’nın dünyaca bilinen kültürel değerlerinden olduğunu söyledi.
Amaçlarının bu değere sahip çıkmak olduğunu ifade eden Ural, “Çocuklarla gelenek halinde devam ettirilmesi, toplumun bütününe yayılması noktasında üzerimize düşen görevler vardı. Kendi dersimin bir parçası olarak öğrenciye anlatmaya karar verdim. Başlangıçta zorlandığımız zamanlar oldu ama haftada 5-6 parşömen üretecek, ürettiğimiz ürünü derslerde malzeme olarak kullanacak noktaya geldik.” diye konuştu.
Ural, ilçedeki dericilerden aldıkları oğlak derisini tuzdan arındırıp yıkadıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Kirece yatırıyoruz. Yaklaşık 4-5 gün boyunca kireçte kalıyor. O sürede deri fermantasyona uğruyor. Bu sayede tüy dökümü oluyor, derinin alt tabakasındaki yağlar daha kolay sıyrılabilir vaziyete geliyor. Temizledikten sonra germe işlemini gerçekleştiriyoruz. Germe ve kazıma bıçaklarımızla parşömeni kazıyoruz. Kağıt inceliğine geldiğinde de 3-4 günlük bir kuruma süreci oluyor. Sonrasında da bunu malzeme olarak derse taşımış oluyoruz.”
Advertisement
Uğur Ural, Atatürk’ün vefatının 86. yılı dolayısıyla resimlerini yaptıklarını, bu eserleri sergilemeyi düşündüklerini kaydetti.
Öğrenciler mutlu
8. sınıf öğrencisi Zeliha Karakuran, resim yapmayı çok sevdiğini belirterek, “Küçüklüğümden beri resim yapıyorum. Üzerine resim yapmanın biraz daha zorlukları var ama bence güzel bir çalışma, çok beğendim.” dedi.
Atatürk temalı resimler yapan çocuklardan 6. sınıf öğrencisi Memduh Özkan ise okuldaki birçok öğrenci gibi Uğur öğretmen sayesinde tanıştığını, parşömen üretmenin ve üzerinde resim yapmanın heyecan verici olduğunu söyledi.
6. sınıf öğrencisi Zeynep Gökçen Güzeller de Kınık ilçesinden okula geldiğini, üretmekten ve Atatürk’ün resmini çizmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.